Pyszna granita w kubeczkach Yard Cups
Spróbuj sobie wyobrazić, że nagle znalazłeś się gdzieś na wybrzeżu, w trakcie upalnego sezonu letniego…przyjemnie? Oczywiście, że tak! Raczej wątpliwe jest aby ktoś z nas nie lubił wylegiwać się w promieniach słońca z kubkiem Yard Cups pełnym granity. Jednakże gdy organizm rzeczywiście zaczyna się przegrzewać, nie pozostaje nam już nic innego, jak tylko zjeść schłodzony deser. Najpewniej większość z nas wybierze tradycyjne lody, czyż nie? A może by tak dla odmiany wypróbować coś innego? Coś bardziej oryginalnego, czyli wspomnianą granitę?
Na pewno wielokrotnie miałeś okazję spotkać się z barwną Granitą. Nie wiadomo czemu, ale nie zdecydowałeś się jej jeszcze spróbować. Być może wynika to z tego, że nie za bardzo wiesz co to takiego jest? Nie martw się! Dzisiaj omówimy właśnie ten przepyszny deser. Sprawdzimy czym jest, skąd pochodzi, a także jak powstaje i jak zazwyczaj jest sprzedawany.
Jakie są początki Granity?
Najpewniej każdemu z nas znana jest największa wyspa położona na Morzu Śródziemnym, będąca zarazem szpicem charakterystycznego włoskiego buta. Sycylia, bo o niej mowa, to obszar słynący w głównej mierze z najwyższego stożka wulkanicznego, leżącego na terenie Europy – Etny. Według legendy to właśnie z jej śnieżnych skarp pochodzi pierwsza Granita. Musimy jednak pamiętać, że w każdej historyjce są elementy realne i tak też najprawdopodobniej jest w tej sytuacji.
Teraźniejsza Granita która jest sprzedawana w kielichach Yard Cups, jest dla nas ulgą podczas gorących dni. Natomiast dawniej stanowiła wartościowe remedium w łagodzeniu choćby np. dżumy. W trakcie trwania epidemii, lekarze chcący obniżyć wysoką temperaturę ciała schorowanych, zaczęli coraz częściej stosować w tym celu napoje chłodzące ze zwiększoną zawartością lodu, który pochodził właśnie z górskich zboczy. Pozyskiwanie go nie było niestety tak łatwą operacją jak można by zakładać, przez co „lekarstwo” na bazie wody, lodu i soku z cytryny, bądź też w pojedynczych przypadkach cukru, było dostępne do kupienia jedynie w aptece. I to tylko po uprzedniej konsultacji z lekarzem.
Obecnie granita to deser sprzedawany w Yard Cups
Widzisz już jak dalekie są korzenie Granity. Omówmy sobie w tym miejscu jaką formę przyjmuje obecnie i w jaki sposób jest ona serwowana. Należy podkreślić, że Granita bardzo często jest niepoprawnie porównywana do lodów czy sorbetów. Mimo, że faktycznie wszystkie te desery łączą wspólne pierwotne produkty, to jednak jest kilka cech, które sprawnie pozwolą nam odróżnić Granitę od pozostałych smakołyków.
Przede wszystkim wytwarzana jest z soku owocowego rozcieńczonego wodą z dodatkiem cukru, a do jej produkcji nie potrzeba białka w postaci np. mleka. W restauracjach serwowana jest najczęściej w szklanych pucharkach, natomiast na plaży czy nad basenem sprzedawana jest w plastikowych kielichach Yard Cups.
Jak już wiesz początki Granity sięgają dość dalekiej przeszłości. Przeszłości, w której ludzkość nie miała stałego dostępu do prądu tak jak my teraz. Aby więc Granita mogła powstać, wykorzystywano do tego celu nic innego jak siłę ludzkich mięśni. Czasy się zmieniają i powstały elektryczne urządzenia takie jak granitory, które ułatwiają powstawanie granity. Właściwie robią ją za nas!
Masz ochotę na granitę? Jeżeli tak, to jestem pewien, że w nadchodzące lato będziesz wypatrywać stoiska z granitorami, gdzie sprzedawana jest pyszna granita w kubeczkach Yard cups.